ضوابط طراحی پارکینگ
ضوابط طراحی پارکینگ
در این مقاله ضوابط طراحی پارکینگ را بررسی میکنیم.
قبل از شروع آموزش در وبسایت آکادمی مهندس شریفی عضو شوید و از آموزش های رایگان ما بهره مند شوید. همچنین در بخش دوره های آموزشی وبسایت ما پکیج های تخصصی و صفر تا صد نرم افزارهای پرکاربرد معماری نظیر تری دی مکس، ویری، فتوشاپ و تویین موشن در اختیار شما عزیزان قرار داده شده که میتوانید با تهیه آن ها با به روز ترین متدهای آموزشی این نرم افزار ها را یاد بگیرید و وارد بازار کار شوید.
شروع مقاله ضوابط طراحی پارکینگ:
پارکینگ ها عنصر تکمیل کننده ساختمان هستند و برای ساختمان های مسکونی و تجاری اداری عضو جدا نشدنی میباشند. دانستن ضوابط طراحی پارکینگ برای هر معماری واجب است تا بتواند پارکینگ را در بهترین حالت ممکن طراحی کند. در این مقاله استاندارد های طراحی این فضا را بررسی میکنیم.
پارکینگ ها معمولا فضایی سربسته میباشند که انباری نیز در کنار آن قرار دارد. نعداد پارکینگ ها متناسب با تعداد واحد ها و متراژ بنا در فضاهای تجاری محاسبه میشود. پارکینگ هایی با ظرفیت 1 تا 3 ماشین کوچک، 3 تا 25 ماشین متوسط و بیشتر از 25 ماشین پزرگ محسوب میشوند. همچنین پارکینگ ها معمولا در همکف یا زیرزمین قرار میگیرند.
در طراحی پارکینگ ها باید به مواردی مانند جداسازی فضای هر پارکینگ با خط کشیهای خاص، محل ورودی و خروجی رمپ و میزان شیب آن، محل قرارگیری و نوع دربهای پارکینگ و همچنین نحوه بازشدن دربها، میزان نور محیط و نورپردازی آن، استفاده از نور و تهویه طبیعی در صورت ممکن، مسایل امنیتی پارگینگ و مسایل ایمنی در برابر حریق نیز توجه شود.در طراحی پارکینگ ساختمانهای مسکونی، امنیت پارکینگ، ارتباط پارکینگ با لابی، محل و طرح راه پله و آسانسور، نفوذ کمترین صدا در هنگام ورود و خروج وسایل نقیله به داخل ساختمان از نکات بسیار مهم است.
ابعاد
فاصله آکس تا آکس ستون برای یک ماشین 3 متر، دو ماشین 5 متر و سه ماشین 7 متر در نظر گرفته میشود. طول فضا نیز 5 متر باید باشد و فضای پشت ماشن برای گردش نیز 5 متر است. اگر جلوی محل پارک خودرو درب انباری قرار دارد باید حداقل 60 سانتی متر فضا برای عبور و مرور در نظر گرفته شود. در پارکینگ معلولین دهانه توقفگاه خودرو به عرض ۳٫۵۰ متر می باشد.
ارتفاع مفيد پاركينگ ها
- ارتفاع مفيد پاركينگ، فاصله از كف تمام شده پاركينگ در آن نقطه تا زير پايين ترين محل عناصر سازه ای و يا تأسيساتی می باشد.
- ارتفاع مفيد مجاز پاركينگ های كوچک حداقل 220 سانتی متر میباشد.
- ارتفاع مفيد مجاز پاركينگ های متوسط و بزرگ حداقل 240 سانتی متر میباشد.
- در پاركينگ های عمومی حداقل ارتفاع مفيد ورودی و خروجی 240 سانتی متر میباشد.
- در پاركينگ های خصوصی حداقل ارتفاع مفيد ورودی و خروجی 210 سانتی متر میباشد.
مسیر عبور و مرور
در ضوابط طراحی پارکینگ باید ورود و خروج اتومبیلها از آن، مسیر عبور و مرور و گردش اتومبیل در شرایطی که تمام اتومبیلها در محل پارکینگهای خود جای گرفتهاند به سهولت انجام گیرد. به این منظور، حداقل شعاع گردش یا طول مورد نیاز جهت مانور اتومبیل ۵متر، و حداقل شعاع داخلی در مسیر گردش پارکینگها ۴/۵۷متر در نظر گرفته شود.
در پارکینگ های مستقیم، اتومبیل برای ورود و خروج به فضای پارک نیازمند فضایی در پشت است که دهانه آن به اندازه دهانه پارکینگ و طول مورد نیاز آن طول گردش است. طول گردش در پارکینگها با توجه به زاویه قرارگیری پارک و تعداد طبقات آپارتمان متغیر است. در آپارتمانهای معمولی و با زاویه پارک ۹۰ درجه؛ طول گردش به اندازه عمق پارکینگ یعنی ۵ متر لازم است. محلهای پارک مستقیم احتیاجی به فضای گردش ندارد.
فضایی برای رفت و آمد سرنشینان، پس از پارک اتومبیل لازم است. همچنین فضای پارک نباید مشکلی برای استفاده از سایر فضاها مانند انباریها و اتاق تاسیسات ایجاد نماید. از این رو باید فضایی مناسب برای عبور در پارکینگها در نظر گرفته شود.در پارکینگهای خصوصی، درصورت وجود ورودی مجزای دیگری برای افراد، پیشبینی راه ورودی سواره به میزان حداقل ١٨٠ سانتیمتر الزامی است.
رمپ دسترسی به پارکینگ
- بهتر است ورودی رمپ، از قسمت کم عرض محیط طراحی گردد.
- حداکثر شیب رمپ پارکینگ ۱۵درصد میباشد. ولی در یک متر ابتدایی و انتهایی از رمپ، حداکثر شیب باید ۱۰درصد یا کمتر باشد.
- به منظور تامین ایمنی استفاده از رمپ، فضایی به طول ۳متر بایستی در پیش از آغاز رمپ در نظر گرفته شود. این فضا، ایستگاه رمپ میباشد.
- حداقل عرض رمپ یک طرفه ۳متر و برای رمپهای دوطرفه ۶متر میباشد. همچنین برای رمپهای قوسی؛ حداقل عرض آن در رمپهای یک طرفه ۳/۶۵متر و برای رمپهای دوطرفه ۷متر در نظر گرفته میشود.
- در صورتیکه راههای ورودی و خروجی پارکینگ جدا از هم باشند، عرض هر کدام از رمپها حداقل ۳/۵متر باشد.
- شیب عرضی رمپ (بخصوص رمپهای مدور) بین ۱/۵درصد تا ۳درصد در نظر گرفته شود.
- ورودی پارکینگ باید در محلی پیش بینی شود که ارتفاع آن، از کف تمام شده تا زیر سقف حداقل ۱/۸۰متر باشد.
- کف سازی محکم و مقاومی برای رمپ پارکینگها لازم است. رمپها باید در برابر عواملی مانند ترمزهای شدید اتومبیلها، سایشهای مکانیکی، سایشهای هیدرولیکی، عوامل جوی مانند برف و باران و یخبندان مقاوم بوده و جنس کف آن طوری باشد که مانع از لغزندگی و لیز خوردن اتومبیلها و افراد پیاده شود.
سایر ضوابط طراحی پارکینگ
- جنس کف باید از مصالح قابل شستشو باشد.
- مصالح پوشش ستونهای فلزی در پارکینگها باید با مواد مقاوم در برابر آتش پوشیده شوند.
- پارکینگهای اتومبیل باید مجهز به تجهیزات و سیستم اطفاء حریق باشند.
شما میتوانید با تهیه ویری آرکی ویری و رندرینگ را یاد بگیرید. از اینکه در این آموزش با ما همراه بودید متشکریم و امیدواریم که این آموزش براتون مفید بوده باشه.
اگر سوال یا مشکلی داشتید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید. ممنون از حمایت همیشگیتون. آکادمی شریفی
رویات رو طراحی کن و با طراحیت دنیا رو بساز.
آکادمی شریفی
برای دیدن آموزش های ما در اینستاگرام به پیج ما مراجعه کنید
دیدگاهتان را بنویسید