نکات مهم در طراحی پلان مسکونی
نکات مهم در طراحی پلان مسکونی
در این مقاله نکات مهم در طراحی پلان مسکونی را بررسی میکنیم.
قبل از شروع آموزش در وبسایت آکادمی مهندس شریفی عضو شوید و از آموزش های رایگان ما بهره مند شوید. همچنین در بخش دوره های آموزشی وبسایت ما پکیج های تخصصی و صفر تا صد نرم افزارهای پرکاربرد معماری نظیر تری دی مکس، ویری، فتوشاپ ، آنریل انجین و تویین موشن در اختیار شما عزیزان قرار داده شده که میتوانید با تهیه آن ها با به روز ترین متدهای آموزشی این نرم افزار ها را یاد بگیرید و وارد بازار کار شوید.
شروع مقاله:
پلان اصلی ترین بخش برای شروع طراحی یک ساختمان است که طراحی و ساخت بدون پلان تقریبا غیر ممکن است. پلان به طرحی گفته می شود که در مقیاس کوچک و از نمای بالا از یک اتاق یا ساختمان کشیده شده است , ممکن است یک ساختمان کامل، یک طبقه از یک ساختمان یا فقط یک اتاق را نشان دهد. همچنین ممکن است اندازه ها، اثاثیه، وسایل منزل و هرچیز دیگری را که برای طراحی پلان ضروری است، در پلان ببینید.
نکات مهم در طراحی پلان
اولین قدم برای طراحی پلان لکه گذاری است تا حدود کلی کاربری ها مشخص شود. به کمک لکه گذاری میتوانیم جانمایی حدودی فضا ها را مشخص کنیم و حدود کلی پلان تعیین شود. یکی از نکاتی که در لکه گذاری اهمیت زیادی دارد، جهت قرار گیری زمین است که بخصوص در ساختمان های مسکونی تا حدودی محل قرار گیری هر فضا را تعیین میکند. در ادامه به بررسی این موارد میپردازیم.
لکه گذاری پلان در زمین های شمالی
در این زمین ها معمولا فضای عمومی اصلی، یعنی پذیرایی و در بسیاری موارد آشپزخانه و گاهی هم نشیمن خصوصی، مشرف به حیاط طراحی میشود که از بهترین نور، یعنی نور جنوب برخوردار است. در انتهای زمین هم فضاهای خصوصی، یعنی اتاقخوابها طراحی میشود. برای تأمین نور و تهویه طبیعی اتاقخوابها، معمولا از نورگیر ها استفاده میشود.
لکه گذاری پلان در زمین های جنوبی
زمین های جنوبی هم از نور شمال و هم از نور جنوب بهره میبرند و در این ساختمان ها نور جنوب از سمت حیاط به دلخل تابیده میشود بنابراین فضاهای عمومی مثل نشیمن و پذیرایی باید سمت حیاط طراحی شوند و فضاهایی مثل اتاق خواب که در طول روز کمتر استفاده میشوند در سمت خیابان طراحی شود.
ویژگی های یک پلان مسکونی خوب
- انعطاف پذیری و قابلیت تغییر: طراحی را باید به گونه ای انجام دهید که در آینده امکان تغییر به راحتی وجود داشته باشد.
- طراحی ایدهآل اتاق ها: معمولا اکثر افراد دوست دارند که اتاق ها دور از فضای جمعی باشد و حریم افراد حفظ شود بنابراین باید دسترسی ها و دید ها طوری طراحی شود که این حریم ها حفظ شود.
- توجه به اندازه: رعایت استاندارد در طراحی هر فضا باید به ابعاد استاندارد آن توجه شود و فضای کافی وجود داشته باشد. در واقع نه زیاد بزرگ باشد و نه خیلی کوچک.
- انطباق با اولویت ها و سبک زندگی: الویت های هر فرد برای زندگی متفاوت است بنابراین بهتر است قبل از شروع طراحی با کارفرما صحبت کنید تا خواسته های او طبق اصول طراحی اجرا شود.
در ادامه برای طراحی پلان مسکونی بهتر است نکات زیر را هم رعایت کنید:
- تعداد اتاق ها: در اولین قدم با توجه به ابعاد فضا تعداد اتاق ها را مشخص کنید.
- رعایت سیرکولاسیون: در طراحی خانه مسکونی رعایت سیرکولاسیون برای حفظ حریم ها اهمیت ویژه دارد.
- امنیت: شاید به نظر برسد امنیت در فضاهای مسکونی مرتبط با پلان نیست اما باید بدانید که امنیت بخصوص در مجتمع های مسکونی بزرگ ارتباط مستقیمی با روش حل پلان دارد. به خصوص طراحی راه های فرار اضطراری بسیار مهم است.
- چیدمان فضا: نشان دادن چیدمان فضا و ابعاد مبلمان درک بهتری از فضا را به کارفرما میدهد. همچنین شما به عنوان یک معمار باید فضا را طوری چیدمان کنید که بهترین بهری وری از فضا را داشته باشیم.
جمع بندی:
نور از اصلی ترین عناصر تعیین کننده نوع طراحی و چیدمان است. همچنین توجه به حریم ها در طراحی پلان مسکونی بسیار با اهمیت است. با رعایت این نکات ساده میتوانید در بهترین حالت ممکن پلان را طراحی کنید.
شما میتوانید با تهیه آرکی مکس تری دی مکس و مدلسازی را یاد بگیرید. از اینکه در این آموزش با ما همراه بودید متشکریم و امیدواریم که این آموزش براتون مفید بوده باشه.
اگر سوال یا مشکلی داشتید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید. ممنون از حمایت همیشگیتون. آکادمی شریفی
رویات رو طراحی کن و با طراحیت دنیا رو بساز.
آکادمی شریفی
برای دیدن آموزش های ما در اینستاگرام به پیج ما مراجعه کنید
دیدگاهتان را بنویسید