استاندارد های طراحی آشپزخانه
استاندارد های طراحی آشپزخانه
در این مقاله به بررسی استاندارد ها و ضوابط طراحی آشپزخانه در معماری میپردازیم.
قبل از شروع آموزش در وبسایت آکادمی مهندس شریفی عضو شوید و از آموزش های رایگان ما بهره مند شوید. همچنین در بخش دوره های آموزشی وبسایت ما پکیج های تخصصی و صفر تا صد نرم افزارهای پرکاربرد معماری نظیر تری دی مکس، ویری، فتوشاپ و تویین موشن در اختیار شما عزیزان قرار داده شده که میتوانید با تهیه آن ها با به روز ترین متدهای آموزشی این نرم افزار ها را یاد بگیرید و وارد بازار کار شوید.
شروع مقاله استاندارد های طراحی آشپزخانه:
برای داشتن یک آشپزخانه زیبا و در عین حال کاربردی و استاندارد باید اصول و ظوابط طراحی را در نظر بگیریم. یکی از مهمترین اصول در طراحی آشپزخانه، رعایت ابعاد استاندارد نقشه آشپزخانه است. منظور از ابعاد استاندارد آشپزخانه، حداقل ارتفاع سقف آشپزخانه، مساحت، طول و عرض آشپزخانه می باشد.
- حداقل مساحت آشپزخانه 5/5 متر مربع و مساحت فضای آزاد که در آن کابینت یا سایر لوازم آشپزخانه نباشد، 2/75 متر مربع باید باشد.
- حداقل عرض استاندارد آشپزخانه 1/8 متر است و در آشپزخانه هایی که به صورت دیواری طراحی می شوند باید فضایی به عرض حداقل 90سانتی متر به عنوان فضای کار مقابل کابینت ها در نظر گرفته شود.
- حداقل ارتفاع آشپزخانه مسکونی باید 2/40 متر باشد.
- ابعاد استاندارد پنجره آشپزخانه برای نورگیری طبیعی، باید حداقل یک هشتم مساحت آشپزخانه باشد. یعنی باید نسبت مساحت پنجره آشپزخانه به مساحت کف آشپزخانه، حداقل 1 به 8 باشد.
یکی از اصول طراحی آشپزخانه، ایجاد مثلث کار در آشپزخانه است
مثلث کار در آشپزخانه، یکی از اصول طراحی آشپزخانه است که کمک میکند یک فضای آشپزی کاملاً کاربردی و استاندارد داشته باشیم. مثلث کار در آشپزخانه، در واقع یک مثلث فرضی است که سه گوشه (رأس مثلث) آن، سه بخش اصلی آشپزخانه یعنی یخچال، ظرفشویی و اجاق گاز در نظر گرفته می شود.
خالی بودن فاصله بین لوازم اصلی آشپزخانه
یکی دیگر از اصول طراحی آشپزخانه، عدم وجود مانع در مسیر حرکت بین لوازم اصلی آشپزخانه است. بدلیل اینکه در زمان کار در آشپزخانه، در این سه مسیر، یعنی سه ضلغ مثلث کار آشپزخانه، دائما در حرکت هستیم، باید به گونه ای طراحی و چیدمان آشپزخانه انجام شود که مانعی در فاصله بین این لوازم، وجود نداشته باشد.
حداکثر طول اضلاع مثلث کار در آشپزخانه
نکته مهم دیگر در اصول طراحی آشپزخانه، رعایت حداکثر فاصله بین لوازم اصلی آشپزخانه است. دلیل اهمیت این موضوع این است که طول اضلاع مثلث کار آشپزخانه، مشخص کننده فاصله این سه وسیله اصلی یعنی اجاق گاز، یخچال و ظرفشویی از یکدیگر است. بازهم بدلیل آنکه این مسیر دائما باید توسط شخص استفاده کننده از آشپزخانه طی شود، نباید فاصله بین آنها طولانی تر از حد لازم باشد. این فاصله معمولا نباید بیش از 2 متر و 75 سانتیمتر در نظر گرفته شود.
حداقل طول اضلاع مثلث کار آشپزخانه
از طرف دیگر، همانطور که حداکثر فاصله بین لوازم اصلی آشپزخانه در اصول طراحی آشپزخانه اهمیت دارد، حداقل فاصله بین آنها نیز بسیار مهم است. فاصله بین این سه بخش، نباید از حد استاندارد کمتر باشد. اگر فاصله بین هر یک از این لوازم بسیار کم باشد، فضای کافی برای کار در اطراف هر یک از این لوازم بسیار پرمصرف آشپزخانه وجود نخواهد داشت. درواقع کاملا واضح است که در زمان کار در مقابل سینک ظرفشویی یا اجاق گاز و یا یخچال، نیاز به فضای باز کافی در اطراف خود داریم. رعایت این حداقل فاصله، کمک میکند تا این فضای مورد نیاز را در اطراف لوازم اصلی آشپزخانه در اختیار داشته باشیم. این فاصله یا طول اضلاع مثلث کار آشپزخانه، نباید از 1 متر و 20 سانتی متر کمتر در نظر گرفته شود.
انواع مدل های طراحی آشپزخانه
برای طراحی آشپزخانه میتوان حالت های مختلفی را در نظر گرفت که با توجه به متراژ و موقعیت آشپزخانه شما بهترین حالت در نظر گرفته میشود. همچنین تاسیسات میتواند تعیین کننده نوع آشپزخانه باشد و ما را محدود کند. در ادامه انواع مدل های طراحی آشپزخانه را بررسی میکنیم.
آشپزخانه خطی یا یک طرفه
اگر فضای در دسترس برای آشپزخانه به حدی محدود باشد که تنها بر روی یک دیوار بتوان کابینت و تجهیزات دیگر را قرار داد باید از آشپزخانه خطی استفاده کنیم که تمامی کابینت ها به صورت خطی روی یک دیوار قرار میگیرند. مشکل این نوع طراحی عدم ایجاد مثلث کار است و فضای کافی برای کار در آشپزخانه وجود ندارد. همچنین اگر طول دیوار خیلی بلند باشد فاصله لوازم اصلی از یکدیگر زیاد میشود. حتما سعی کنید سینک ظرفشویی بین گاز و یخچال باشد زیرا رفت و آمد بین سینک و سایر لوازم بیشتر است. همچنین اگر در فضای بسته آشپزخانه خطی طراحی میکنید حتما 90 سانتیمتر فضا برای حرکت مقابل کابینت در نظر بگیرید.
آشپزخانه دو طرفه
در این نوع طراحی آشپزخانه، دو دیوار روبروی هم در آشپزخانه برای قرار گیری کابینت ها و لوازم آشپزخانه در نظر گرفته میشود. میتوانید در این سبک مثلث کا را نیز رعایت کنید و به طراحی اصولی برسید. توجه داشته باشید که فضای خالی بین کابینت ها باید حداقل 140 سانتی متر در نظر گرفته شود . اگر محدودیت فضا داشتید تا 90 سانتی متر هم مجاز است. این فاصله باید برای جابجایی دو نفر از کنار هم، نشستن، باز کردن درب کابینت ها، کمدها، یخچال و سایر لوازم آشپزخانه کافی باشد.
آشپزخانه L شکل
در این نوع طراحی آشپزخانه، دو دیوار متقاطع برای قرار گرفتن کابینت ها در نظر گرفته میشود. در این سبک فضای بهتری برای چیدمان داریم و از نوع قبلی بهتر است.
آشپزخانه U شکل
اگر فضای کافی با سه دیوار داریم بهترین حالت برای طراحی آشپزخانه این حالت میباشد. حالت U شکل بهترین و استاندارد ترین حالت ممکن است که در آن تمام اصول و مثلث کار را به بهترین شکل ممکن میتوان رعایت کرد. فضای کار بیشتر و کابینت های زیاد از محاسن دیگر این سبک میباشد.
آشپزخانه همراه با جزیره
در این سبک جزیره به عنوان بخشی از کابینت ها است و سینک یا گاز روی آن قرار میگیرد. و به عنوان کانتر نیستند. این جزیره از هیچ سمتی به دیوار متصل نیستند.
برای یادگیری کامل تری دی مکس و مدلسازی میتوانید پکیج آرکی مکس را تهیه کنید. از اینکه در این آموزش با ما همراه بودید متشکریم و امیدواریم که این آموزش براتون مفید بوده باشه.
اگر سوال یا مشکلی داشتید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید. ممنون از حمایت همیشگیتون. آکادمی شریفی
رویات رو طراحی کن و با طراحیت دنیا رو بساز.
آکادمی شریفی
برای دیدن آموزش های ما در اینستاگرام به پیج ما مراجعه کنید
دیدگاهتان را بنویسید