استاندارد های طراحی پله
استاندارد های طراحی پله
در این مقاله استاندارد های طراحی پله در معماری را بررسی میکنیم.
قبل از شروع آموزش در وبسایت آکادمی مهندس شریفی عضو شوید و از آموزش های رایگان ما بهره مند شوید. همچنین در بخش دوره های آموزشی وبسایت ما پکیج های تخصصی و صفر تا صد نرم افزارهای پرکاربرد معماری نظیر تری دی مکس، ویری، فتوشاپ و تویین موشن در اختیار شما عزیزان قرار داده شده که میتوانید با تهیه آن ها با به روز ترین متدهای آموزشی این نرم افزار ها را یاد بگیرید و وارد بازار کار شوید.
شروع مقاله:
طراحی پله یکی از مهمترین بخش های طراحی یک ساختمان است و طراحی درست آن اهمیت زیادی دارد. معمولا طراحی درست پله و همچنین برش درست ار آن یکی از دغدغه های معماران بوده. همچنین به علت استفاده زیاد از این بخش از ساختمان طراحی و اجرای درست آن از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله ضوابط طراحی پله را بررسی میکنیم.
پله در دکوراسیون داخلی نیز شکل های متنوعی میتواند داشته باشد مانند پله گرد، پله منحنی، پله ال شکل، پله راسته ، پله دو یا سه طرفه، پله اکسپوز، پله طولی برای اختلاف سطح های کم و …. در این مقاله هدف بررسی تناسب استاندارد پله است که منجر به سهولت و راحتی استفاده از آن در ساختمان خواهد شد.
عرض راه پله
حداقل عرض مجاز راه پله در طراحی پله 110 سانتی متر میباشد و کمتر از آن قابل قبول نیست. همچنین در پلکان دو طرفه فاصله نازک کار تا نازک کاری نباید کمتر از 240 سانتی متر باشد. یعنی حداقل 110 سانتی متر عرض پله و 15 سانتی متر چشمی. ابعاد پاگرد ها نیز 120 در 120 سانتی متر در نظر گرفته شود.
ارتفاع و کف پله ها
حداکثر ارتفاع مجاز پله 18 سانتی متر میباشد اما در بعضی مواقع تا 20 سانتی متر نیز اجرا میشود و بالا رفتن در صورت افزایش ارتفاع سخت میشود و عبور و مرور دچار مشکل میشود. حداقل اندازه کف پله 30 سانتی متر میباشد. مقدار کمتر باعث سقوت افراد میشود و مقدار بیشتر بعث خستگی فرد.
تعداد پله ها در یک عبور
تعداد پله ها در طراحی پله در یک بازو حداکثر باید 12 عدد باشد و بعد پاگرد قرار گیرد. بهترین حالت ممکن اجرای 9 پله و سپس پاگرد میباشد. عدم وجود پاگر باعث ازدحام و خستگی افراد میشود.
ابعاد نرده
ارتفاع نردههای پله حداقل باید 110 سانتیمتر از کف پله باشد و فاصله میان نردههای عمودی، نهایتاً ۱۱ سانتیمتر است. فاصله نردههای عمودی کمتر از این میزان، بارها موجب سقوط کودکان از بین نرده ها شده است.
انواع پله
پله های مستقیم یک طرفه
طراحی پله های مستقیم، بدون پیچش است و طول آن در مقایسه با سایر پله ها بیشتر می باشد. ابه همین دلیل این پله ها در مکان هایی که مشکلی از نظر فضا ندارند اجرا می شوند. در این نوع پله ها تمام کف پله ها به شکل مستطیل بوده و به عبارت بهتر اندازه کف پله در سراسر طول آن ها برابر و یکسان می باشد. اگر تعداد پله ها زیاد بود بین آن ها یک پاگرد برای استراحت در نظر گرفته میشود.
پله دو طرفه با پاگرد وسط و دو بازو
این نوع پله یکی از معمول ترین انواع راه پله است که در اکثر ساختمان ها مشاهده می شود. در این نوع راه پله بعد از یک ردیف پله، پاگردی برای استراحت افراد قرار داده شده و سپس ردیف بعدی شروع می شود. این پله به خاطر دو قسمتی بودن طول زیادی را اشغال نمی کند و پاگرد وسط باعث استراحت شخص استفاده کننده می شود.
پله دو طرفه با پاگرد وسط و سه بازو
شامل دو ردیف پله به عرض کم و یک ردیف پله با عرض بیشتر است و در مکان هایی که تردد در آن ها زیاد است، به کار می رود مانند دانشگاه ها و ادارات. همچنان که در شکل دیده می شود یک ردیف پله با عرض بیش تر و دو ردیف پله با عرض کمتر در طرفین به بالا ادامه پیدا می کند.
پله سه طرفه با دو پاگرد و سه بازو
این پله ها در ساختمان هایی که ارتفاع بین طبقات، بلند و فضای پله، کم است، استفاده می شود. دقت داشته باشید که طراحی آسانسور بین پاگرد این نوع از پله ها از طرف آتشنشانی ممنوع شده زیرا در صورتی که آسانسور دچار آتش سوزی شود مسیر فرار از پله نیز مسدود میشود.
پله چهار طرفه
تفاوت این نوع پله ها با نوع سه طرفه، در یک بازوی اضافه در آن ها می باشد. در سایر موارد دو پله ذکر شده دارای ضوابطی یکسان می باشند. همچنین این پله زیباتر و راحت تر از پله های سه طرفه می باشد.
برای یادگیری کامل تری دی مکس و مدلسازی میتوانید پکیج آرکی مکس را تهیه کنید. از اینکه در این آموزش با ما همراه بودید متشکریم و امیدواریم که این آموزش براتون مفید بوده باشه.
اگر سوال یا مشکلی داشتید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید. ممنون از حمایت همیشگیتون. آکادمی شریفی
رویات رو طراحی کن و با طراحیت دنیا رو بساز.
آکادمی شریفی
برای دیدن آموزش های ما در اینستاگرام به پیج ما مراجعه کنید
دیدگاهتان را بنویسید