استاندارد های طراحی سرویس بهداشتی
استاندارد های طراحی سرویس بهداشتی
در این مقاله به بررسی استاندارد های طراحی سرویس بهداشتی و اصول مهم در طراحی سرویس بهداشتی میپردازیم.
قبل از شروع آموزش در وبسایت آکادمی مهندس شریفی عضو شوید و از آموزش های رایگان ما بهره مند شوید. همچنین در بخش دوره های آموزشی وبسایت ما پکیج های تخصصی و صفر تا صد نرم افزارهای پرکاربرد معماری نظیر تری دی مکس، ویری، فتوشاپ و تویین موشن در اختیار شما عزیزان قرار داده شده که میتوانید با تهیه آن ها با به روز ترین متدهای آموزشی این نرم افزار ها را یاد بگیرید و وارد بازار کار شوید.
شروع مقاله استاندارد های طراحی سرویس بهداشتی:
در هر خانه ای معمولا یک سرویس بهداشتی عمومی در نزدیک درب ورودی و یک سرویس و حمام در بخش خصوصی خانه در نزدیکی اتاق خواب طراحی میشود. در خانه های بزرگتر که اتاق ها به صورت مستر طراحی میشوند، سرویس بهداشتی در خود اتاق قرار میگیرد.
موقعیت سرویس بهداشتی
سرویس بهداشتی و حمام در نزدیکی اتاق ها و در بخش خصوصی خانه قرار میگیرند به طوری که در دید فضاهای عمومی مثل نشیمن نباشند. همچنین در صورت امکان یک سرویس در بخش عمومی و معمولا نزدیک درب ورودی برای مهمانان تعبیه میشود. نکته مهم در موقعیت سرویس عدم دید مستقیم به فضاهای عمومی خانه است.
در واحد هایی که در یک طبقه قرار دارند سرویس ها طوری قرار میگیرند که بتوان یک دیوار تاسیساتی مشترک برای آن ها در نظر گرفت. همچنین در آپارتمان های چند طبقه سرویس ها معمولا روی سر هم قرار میگیرند تا در کار های تاسیساتی مثل لوله کشی آب و فاضلاب راحت تر باشد و صرفه جویی شود. دقت داشته باشید که سرویس های هر واحد باید سیستم تخلیه مجزا داشته باشند.
نورپردازی
نورپردازی در طراحی سرویس بهداشتی مانند سایر فضا های خانه اهمیت ویژه ای دارد. اطراف آینه یکی از محل هایی است که باید نور کافی برای آرایش و اصلاح صورت وجود داشته باشد. بهترین روش استفاده از نور دور تا دور آینه است و از استفاده از یک چراغ به تنهایی بالای آینه خودداری کنید. فضای حمام نیز باید نور کافی داشته باشد.
پنجره
در طراحی سرویس بهداشتی، وجود پنجره علاوه بر تامین نور در تهویه نیز اهمیت زیادی دارد و تاثیر زیادی در رفع بود بد و بخار فضا دارد. پس بهتر است در صورت امکان برای سرویس پنجره طراحی کنید و برای حفظ محرمیت آن را بالا قرار دهید و از شیشه های مات استفاده کنید.
تهویه
علاوه بر پنجره که کمک زیادی به تهویه میکند، باید از سیستم تهویه مناسب و استاندارد استفاده شود. محل قرار گیری دریچه تهویه بر اساس محل قرار گیری اجزای به کار رفته در سرویس تعیین میشود. سیفون پرفشار از مواردی است که به کاهش بوی نا مطبوع در فضا کمک میکند. همچنین دمای مطلوب برای حمام 22 تا 24 درجه و برای توالت 20 درجه میباشد.
کف و دیوار
به دلیل رطوبت بالا و نظافت مکرر این محیط سطح کف و دیوار باید قابل شستشو باشد. همچنین جنس سطح باید به گونه ای باشد که مانع از لغزیدن باشد. مصالح باید توانایی جذب رطوبت و آب را داشته باشند. برای کف بهتر از از مصالح با سایز کوچک استفاده شود تا شیب بندی کمتر به نظر برسد. کف سرویس و دیوار ها تا ارتفاع 60 سانتی متر باید عایق رطوبتی داشته باشند.
درزگیری نیز در این فضا بسیار حائز اهمیت است تا جذب رطوبت به حداقل برسد. میتوان برای سقف و انتهای دیوار از رنگ های روغنی که توانایی جذب رطوبت دارند استفاده کرد. همچنین کف یابد از درب ورودی سرویس پایین تر در نظر گرفته شود تا آب به بیرون راه پیدا نکند.
روشویی
روشویی باید حداقل 40 تا 60 سانتی متر طول و 30 سانتی متر عرض برای شستشو داشته باشد و در اطراف خود فضای کافی برای قرار دادن اشیا داشته باشد. ارتفاع آن نیز باید در حدود 80 تا 90 سانتی مترباشد. در فضاهای کوچک که در روبروی روشویی قرار دارد و امکان برخورد در با آن وجود دارد از روشویی با لبه منحنی استفاده میشود.
ابعاد و اندازه
حداقل ابعاد مناسب برای سرویس بهداشتی 1.10×1.20 میباشد و برای سرویس های مورد استفاده معلولان باید 1.50×1.70 باشد. حداقل ارتفاع نیز باید 2.20 باشد. فاصله دستشویی از کنار دیوار باید حداقل 45 سانتی متر باشد. عرض در توالت باید حداقل 60 سانتی متر و حداکثر 75 سانتی متر باشد و برای معلولین 90 سانتی متر.
سایر نکاتی که در طراحی سرویس بهداشتی باید به آن توجه کنیم:
- محدوده فضاهای تر و خشک جدا باشند.
- در سرویس های بزرگ محلی برای رختکن در نظر گرفته شود.
- درب سرویس در صورت امکان به سمت داخل باز شود.
- رنگ های استفاده شده در سرویس و درب آن باید ضد آب و مقاوم در برابر رطوبت باشند.
- اگر فضای شما کوچک است میتوانید از درب های ریلی استفاده کنید.
- برای افراد مسن و معلول باید فضای نشستن را علاوه بر فضای حمام ایستادی در نظر بگیرید.
- در صورت نیاز میتواند در سرویس بهداشتی فضایی برای ماشین لباس شویی و سبد لباس در نظر بگیرید.
- اگر فضای کافی دارد حتما محلی برای قرار دادن حوله و لباس و کابینت برای نگه داری لوازم مورد نیاز در نظر بگیرید.
- روشویی و آینه را در محلی قرار دهید که هنگام حمام کردن خیس نشود.
شما میتوانید با تهیه پکیج مستر پوپو پست پروداکشن با فتوشاپ را یاد بگیرید. از اینکه در این آموزش با ما همراه بودید متشکریم و امیدواریم که این آموزش براتون مفید بوده باشه.
اگر سوال یا مشکلی داشتید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید. ممنون از حمایت همیشگیتون. آکادمی شریفی
رویات رو طراحی کن و با طراحیت دنیا رو بساز.
آکادمی شریفی
برای دیدن آموزش های ما در اینستاگرام به پیج ما مراجعه کنید
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مرسی خیلی به کمکم اومد
خوشحالیم که راضی بودید?
سلام بسیار عالی
خوشحالیم که راضی بودید