تراکم ساختمانی و سطح اشغال در ضوابط
تراکم ساختمانی و سطح اشغال در ضوابط
در این مقاله تراکم ساختمانی و سطح اشغال در ضوابط را بررسی میکنیم.
قبل از شروع آموزش در وبسایت آکادمی مهندس شریفی عضو شوید و از آموزش های رایگان ما بهره مند شوید. همچنین در بخش دوره های آموزشی وبسایت ما پکیج های تخصصی و صفر تا صد نرم افزارهای پرکاربرد معماری نظیر تری دی مکس، ویری، فتوشاپ، آنریل انجین، اتوکد و تویین موشن در اختیار شما عزیزان قرار داده شده که میتوانید با تهیه آن ها با به روز ترین متدهای آموزشی این نرم افزار ها را یاد بگیرید و وارد بازار کار شوید.
شروع مقاله:
اولین قدم برای طراحی هر ساختمانی توجه به تراکم ساختمانی و سطح اشغال زمین پروژه مطابق با ضوابط شهرداری است که معمولا از قانون خاصی پیروی می کند و در هر منطقه و مطابق با قوانین و مساحت زمین می تواند متفاوت باشد. به طور کلی شما نمی توانید مساحت کل زمین را با ساختمان اشغال کنید و برای محاسبه تراکم ساختمان قواعدی وجود دارد که در ادامه بررسی می کنیم.
تعریف تراکم ساختمانی
مجموع سطح اشغال طبقات با کاربری مسکونی، تجاری و اداری سطح تراکم ساختمان است. به طور مثال در مجموعه مسکونی که همکف و سه طبقه روی آن با سطح اشغال ۶۰% ساخته شده و طبقه منفی یک با ۸۰% سطح اشغال به عنوان پارکینگ استفاده میشود، تراکم ساختمان را تنها در سه طبقه مثبت آن که کاربری مسکونی دارند حساب میکنیم. یعنی تراکم این بنا مجموع سه طبقه با ۶۰% سطح اشغال معادل 180% میباشد. (چون در طبقه همکف واحد مسکونی ساخته نشده است جز تراکم محاسبه نمیشود).
ممکن است این سطح تراکم در شهر های مختلف و یا منطقه های مختلف یک شهر متفاوت باشد که شما میتوانید با مراجعه به شهرداری منطقه مربوطه از حد مجاز تراکم مطلع شوید.
تعریف سطح اشغال
به نسبت مساحت فضاهایی که سقف سازهای دارند به کل مساحت زمین، سطح اشغال میگویند. سطح اشغال به شکل درصدی بیان میشود و برای هر طبقه به صورت مجزا محاسبه میگردد. سطح اشغال مجاز به درصدهای از پیش تعیین شده در شرح تفصیلی گفته میشود که با توجه به پهنه وقوع ملک تعیین میگردد.
در سطح اشغال این موارد محاسبه نمیشود:
- درز انقطاع
- نورگیر
- داکت تاسیسات
بالکن و پیش آمدگی های روی گذر (کنسول) جزو سطح اشغال محاسبه میشوند و شامل عوارض شهرداری میگردد که البته در هر منطقه طبق ضابطه ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی سطح اشغال چیزی در حدود 40 تا 60 درصد است. بدین معنی که تنها در 60 درصد مساحت کل زمین امکان ساخت و ساز وجود دارد.
حد پیشروی مجاز
در ساختمان های شمالی جنوبی ما نهایتا تا 2 متر میتوانیم بیشتر از حد مجاز به سمت حیاط جلو برویم آن هم به شرطی که برای همسایه مزاحمت هایی از نظر دید و سایه ایجاد نکند. اما اگر همسایه رضایت نداد تنها در حالتی میتوانیم پیشروی داشته باشیم که در گوشه سمت همسایه با زاویه 45 درجه دیوار اجرا شود.
برای یادگیری کامل این ضوابط میتونین پکیج ضوابط طراحی پلان (فاز1) را تهیه کنید و اصولی طراحی کنید. از اینکه در این آموزش با ما همراه بودید متشکریم و امیدواریم که این آموزش براتون مفید بوده باشه.
اگر سوال یا مشکلی داشتید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید. ممنون از حمایت همیشگیتون. آکادمی شریفی
رویات رو طراحی کن و با طراحیت دنیا رو بساز.
آکادمی شریفی
برای دیدن آموزش های ما در اینستاگرام به پیج ما مراجعه کنید
دیدگاهتان را بنویسید